Ofte stilte spørsmål

Klikk her for å søke godkjenning hos Vestland fylkeskommune

Ta gjerne kontakt med oss hvis bedriften din ønsker å bli medlemsbedrift og ha et lærlingsamarbeid.

Det er fullt mulig å være voksen å ta fagbrev som praksiskandidat!

Sjekk ut Vestland fylkeskommune sin hjemmeside

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hva en skal jobbe med når en blir voksen. Husk at valget ditt ikke nødvendigvis er for resten av livet, og at det er fullt mulig å utdanne seg videre etter fagbrev. 

Vi er heldigvis forskjellige, så det er ikke noe som er rett – eller galt. Det er noe som passer for deg, og andre veier som passer bedre for andre.

Om du velger å gå for et fagbrev (for eksempel 2 år på skole og 2 år i lære), så vil du få muligheten til å ta allmenn påbygg etterpå, slik, at du fortsatt har mulighet til å ta høyere utdanning!

Sjekk gjerne ut forskjellige yrkesvalg

Her finner du mer info om de fleste yrker

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål.

  • du er til å stole på, og kommer presis på jobb
  • du er interessert i faget og har lyst å lære
  • du «ser» hva som skal gjøres
  • du kan samarbeide
  • du har lavt fravær
  • du er høflig og utadvendt
  • du har greie karakterer

Ofte begynner en lærling på 30% av en nyutdannet fagarbeiders lønn første halvår og stiger til 80 % siste halvår. Det er bedriftene som bestemmer. Klikk for å lese mer

Hvis du som lærling blir bedt om å jobbe overtid har du rett på hjelpearbeiderlønn med de overtidssatsene bedriften forholder seg til.

Husk at lærekontrakten må være godkjent av fylket før du kan søke

Her kan du søke – Lånekassen!

En søknad forteller noe om hvem du er.

Hvis du har med nødvendige vedlegg og et ryddig oppsett gjør at vi som mottar søknaden får et godt førsteinntrykk. Bruk gjerne retteprogram, og husk stor og liten bokstav.

Skriv også litt om hvilke erfaringer du har, for eksempel deltidsjobber, hva du gjorde i YFF, arbeidsoppgaver hjemme, barnevakt, kaptein på håndballaget, elevrådet eller medlem i en organisasjon for å nevne noe.

Husk at alle erfaringer er nyttige erfaringer!

Få med når kan du starte, hvordan du kan kontaktes, informer om navn og telefon nr. på referanse(r), og sjekk ut at det er i orden at vedkommende kan/vil være referanse.

Spør gjerne rådgiver / lærer på skolen eller andre du kjenner om de kan lese igjennom søknaden og komme med innspill.

Lykke til!

Vær motivert og tilgjengelig!

Hvis du ikke sjekker e-posten din, eller svarer når ukjent nummer ringer, er det dumt å skrive at du kan kontaktes på telefon og e-post. Husk at inntrykket du gir i telefonsamtale også er viktig, og kanskje med på å avgjøre at akkurat du blir valgt.

Det er viktig at du får frem motivasjon din for å jobbe med det faget du søker. Hvorfor skal akkurat du få en læreplass fremfor andre gode søkere?

Arbeidsgiver er interessert i hvordan du er som person, hvordan du liker å jobbe, hvilke styrker du har og hva du kan bli bedre på. Alt dette er personlige egenskaper du kan bli bedt om å beskrive på et eventuelt intervju. Tenk gjennom hvilken rolle du gjerne har i en gruppe.

L2L videresender alle søknader til medlemsbedriftene våre som skal ta inn lærlinger i fagene du har søkt.

Noen bedrifter er kjappe med å bestemme seg, andre trenger litt mer tid.

Er du aktuell for intervju vil enten lærebedriften eller L2L kontakte deg.

Har du spørsmål er du alltid velkommen til å kontakte L2L for å høre hvordan søknaden din ligger an. Både bedriftene og vi setter pris på at du er en aktiv søker.

Ja!

Bedriftene ser etter kandidater som kan passe inn sammen med de andre kollegaene. Det betyr at riktig teoribakgrunn ikke alltid er avgjørende for om du blir valgt. Vi har god erfaring med å tilby undervisning i manglende fag i løpet av læretiden, siden alle fag må være bestått før en kan gå opp til fagprøve.

Sentralt gitt eksamen foregår to ganger i året, du kan melde deg opp her

Her kan du finne tidligere teorieksamener i ulike fag

Det er inntak av lærlinger hele året, og du kan være med å påvirke startdatoen. Noen ganger starter læretiden rett etter skoleslutt, andre ganger etter sommerferien. Det er lærebedriften som setter endelig dato.

Lyst å sjekke ut hvilke fag andre opplæringskontor tilbyr